Călătorie la Inima lui Iisus, jud. Harghita

”În anul 2011, pe dealul Gordon din Harghita, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid, a fost ridicată cea mai mare statuie a Lui Iisus din Europa de Est. Denumită Inima Lui Iisus, statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri, e construită din fier și oțel inoxidabil, iar prețul ei de 200.000 de euro a fost plătit din donații strânse de primăria din comuna Lupeni.

În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, pe care puteți urca până în capul acesteia, priveliștea fiind minunată de sus.” (sursă: visitharghita.com)

 

La jumătatea lui cuptor a anului 2020 am avut ocazia să vizităm locul, dar erau prea multe trecute-n listă, așa că am amânat.

Numai bine, că în aceeași lună a anului următor, o vacanță în valea Ghimeșului ne făcu drum și prin Odorheiu Secuiesc – care mă surprinde plăcut de fiecare dată – așa că în lista noatră am inclus și statuia de pe dealul Gorgon.

Dacă vrei să ajungi acolo ai următoarele variante:

Prima: pe DN 13A , între Odorheiu Secuiesc și Sovata, intri în Bisericani la intersecția cu DN 13C, iar la intrarea în Bulgăreni faci stânga.

A doua: dacă vii dinspre Odorhei, după Parcul Minitransilvania, înainte de a coborî în valea Bisericanilor, chiar în vârful curbei, un drum îngust, asfaltat, coboară în dreapta spre Bulgăreni. În mijlocul satului faci stânga și apoi la ieșire dreapta.  

A treia: ceri ajutor Google Maps sau Waze.

Din Bisericani urcă binișor un drum pietruit, prăfos, ce te scoate sub pieptul dealului pe care se găsește statuia.

Aici poți să lași mașina și să urci jumătate de oră prin pădure, dacă te țin puterile, ori poți continua drumul motorizat de-a latul pădurii, peste ogașuri și dâmburi până pe culme, apoi faci stânga printre turmele de mioare și te oprești chiar sub statuie.

Dacă plouă, mai bine stai la o bere, pentru că drumul devine foarte alunecos.

Despre statuie, ce să vă spun? Din punct de vedere artistic nu cred că este o capodoperă și nici nu mă pricep, dar ca realizare tehnică este o minune.

În burta statuii se află o scară metalică ce te suie până sus, dacă nu ai probleme cu vertijul, de unde ți se deschide în față toată depresiunea.

Oricum, merită vizitată. Am văzut acolo mulți admiratori, majoritatea străini, mulți disperați de drumul rău ce nu se mai termină.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights