”Povestea Mini Transilvania începe în anul 2012, când Fazakas Szabolcs, un tânăr din Odorheiu Secuiesc, vizitează parcul Mini Europa din Bruxelles şi realizează că niciun obiectiv din Transilvania nu se regăseşte acolo, motiv pentru care îi încolţeşte ideea să facă un parc asemănător în municipiul harghitean. Locul în care urma să prindă viaţă parcul Mini Transilvania, Băile Seiche, se afla în sufletul lui Szabolcs de mult timp, pentru că acolo a copilărit şi a văzut, de-a lungul anilor, cum se degradează, fără care autorităţile să intervină.” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
„Am început foarte hotărât, am zis că vreau să realizăm parcul aici, la Băile Seiche, să reînnoim această zonă. Eu am copilărit aici, înainte era viaţă la Băile Seiche iar după democraţie totul a fost lăsat în paragină. Am concesionat terenul şi am cumpărat aceste vile de la foştii proprietari”, îşi începe povestea Szabolcs. (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
La jumătatea lunii lui cuptor a lui 2020, un drum București – Arad făcut în 2 zile a reușit să ne ofere câteva foarte plăcute surprize, începând cu cetatea Feldioara până la dealul de sare de la Praid. Traseul fiind făcut astfel încât să evităm drumurile naționale, că autostrăzi nu poți evita pentru că nu-s, ne-a trecut inclusiv prin Odorheiu Secuiesc, pe unde mai fusesem, dar niciodată nu ne-am oprit. De astă dată am săpat mai adânc și am descoperit că aici poate fi vizitată expoziția de porți secuiești, Băile Seiche cu muzeul apelor minerale, apoi statuia Inima lui Iisus și or mai fi și altele.
Fazakas Szabolcs, alături de colegii săi de la Asociaţia Cultura Visus, au început demersurile în 2015, iar trei ani mai târziu au primit autorizaţia de construcţie, lucrările fiind demarate în noiembrie 2018. (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
Pentru amenajarea parcului au lucrat peste o sută de oameni şi a fost folosită o cantitate de circa 5.000 de metri cubi de materiale, de la beton şi balast, până la pământ şi pietre. (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
Porțile secuiești le-am văzut, iar pe celelalte doar le-am amânat, din motiv de lipsă de timp. În ăst an am avut iară trecere pe-acolo, așa că trebuia completat ce-am lăsat anțărț.
Între timp, la Băile Seiche, un pasionat a mai realizat ceva frumos. Văzusem noi anul trecut că se mai lucrează pe dealul acela, însă n-am știut ce.
Ba mai rău, am bănuit că oarece dezvoltator imobiliar strică frumusețea locului.
De fapt, se lucra la miniparcul Transilvania, un loc unde se pot vedea machetele multor clădiri importante din țara de peste păduri, iar la începutul lui august 2020 s-a deschis pentru publicul doritor.
”Parcul Mini Transilvania se întinde, deocamdată, pe aproape un hectar şi cuprinde 84 de machete ale unor clădiri reprezentantive din Transilvania.” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
”Un traseu te conduce printre aceste „mini clădiri”, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Naţional (mănăstiri, castele, biserici fortificate).” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
”Szabolcs spune că parcul reprezintă „una din capodoperele vieţii lui profesionale” şi insistă să spună că este „un parc multicultural”, în care sunt reprezentate clădiri realizate de-a lungul vremii de români, secui sau saşi.” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
„Fiecare naţiune este prezentă în mod egal. Oamenii vin cu idei, ne întreabă de ce nu am pus o anume clădire şi anul viitor vor vedea că aceasta va apărea aici. (…).” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
”Dezvoltăm parcul şi ce îmi place este că vin oameni din diferite părţi ale ţării şi recunosc o clădire din zona lor şi sunt mândri, se simt puţin acasă.” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
”Turiştii apreciază parcul, pentru că văd aici lucruri foarte importante despre Transilvania şi văd şi lucruri pe care nu le învaţă la orele de geografie şi istorie”, spune iniţiatorul acestui proiect.” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)
”Szabolcs a avut şi ideea ca explicaţiile din dreptul fiecărei machete să fie prezentate pe o tablă rotativă, astfel încât informaţiile dintr-o limbă să nu fie aşezate înaintea celor din alte limbi.” (Sursă: Turnul Sfatului, 05 august 2021)