Călătorie (tentativă) la Cheile Cibului, jud. Alba

drum de acces cu peisaj de munte in fundal cheile cibului

Zi de sărbătoare. La țară nu se lucrează, așa că hai la Geoagiu. Nevasta rămâne la ștrand în Geoagiu Băi în timp ce eu îmi fac de cap în cheile Madei, după care o recuperez. Mâncăm și cum mie mi se deschisese robinetul aventurii, propun să vedem cheile Cibului.

Pe drumul județean (DJ705) ce duce de la Geoagiu la Zlatna, în Bozeș se face fratele mai mic al acestuia (DJ705D) care trece prin Băcâia și Cib. Asfaltat, fără gropi, dar foarte îngust. După Băcâia părăsește valea și se avântă spre culmi în pante abrupte și serpentine strânse, urcând mult peste nivelul râului.

stanci acoperite de iarba verde si inalta cheile cibului
stanca razleata cheile cibului
drum vechi asfaltat cheile cibului

Pe margini, buruienile și tufele și-au făcut de cap și au inundat jumătate din carosabil. Pustiu. Țipenie de om. Caut cu disperare o potecuță care să mă ducă în chei și nu găsesc. Un localnic întâlnit pe drum pentru că i se stricase mașina zice că se poate coborî la râu prin niște grădini, dar nu se poate urca prin chei. Datorită diferenței mari de nivel între intrare și ieșire, valea este presărată cu cascade și repezișuri care fac înaintarea imposibilă. Există un traseu marcat ce vine din Cib și trece în Ardeu, atingând pe o scurtă porțiune cheile.

stanca deasupra acoperisurilor cheile cibului
drum forestier acces spre cheile cibului
garduri din piatra manastire cheile cibului

Am reușit doar să admirăm versanții calcaroși ce domină valea, făcând pază bună pentru aceasta. Ne resemnăm și continuăm înaintarea cu mașina, având gând de a ajunge la mănăstirea din cătunul Cheile Cibului. Doar că ne așteaptă o surpriză! Pe o porțiune de aproximativ 1 km, la limita dintre Hunedoara și Alba, lipsește asfaltul.

 

Și nu numai că lipsește, dar drumul este foarte abrupt, plin de ogașe și bolovani cât găleata. Noroc cu mașinuța care-i învățată, săraca. Mănăstirea arată bine, e nouă, încă nu e gata pictura și este așezată într-un peisaj superb.

 

Drumul continuă spre Cib și mai departe spre Zlatna, dar noi ne-am întors la Geoagiu prin Almaș. Undeva, într-un sat, am văzut o batoză abandonată. Nu mai văzusem de când eram copil când venea în fiecare vară în sat să treiere grâul, prilej de zbenguială prin paie și pleavă până târziu în noapte.

Drumul care coboară de la Almaș la Geoagiu este foarte ”bombardat” în unele locuri, dar după ce intri în județul Hunedoara este ochei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights