Călătorie la Aurel Vlaicu, satul cu dor de înalt, jud. Hunedoara

acoperis din tigla si o barza sat aurel vlaicu

Familia de grofi Benczencz, proprietari de pământ lângă Orăștie, este la originea numelui satului atestat documentar încă din 1291. Aici a avut loc bătălia de pe Câmpul Pâinii unde armata transilvăneană condusă de Stefan Bathory îi învinge pe turci cu ajutorul unei armate condusă de Paul Chinezul. 

panou informativ aurel vlaicu
monumentul si casa natala aurel vlaicu
statuie aurel vlaicu in curtea casei natale
inventie bicicleta cu motoras casa natala aurel vlaicu

Participant la majoritatea evenimentelor istorice din Transilvania și nu numai, satul este cunoscut mai ales ca locul nașterii inginerului Aurel Vlaicu. Din 1927 satul se numește Aurel Vlaicu, iar astăzi este componentă a administrației orașului-comună Geoagiu. Aici a văzut lumina zilei Aurel Vlaicu, în toamna anului 1882, într-o familie care a reușit, cu mari eforturi, să-l țină la școală.

bicicleta pe un postament in casa natala aurel vlaicu

Vlaicu, unul dintre pionierii aviației mondiale, ”biruitor al văzduhurilor”, cum îl cataloga presa vremii, a reușit să se ridice de la pământ într-un vehicul mai greu decât aerul, conceput integral și construit de el. Ca semn de omagiu, în satul natal există un complex memorial ce cuprinde casa memorială și un muzeu într-o clădire nouă, construită alături.

macheta de avion aurel vlaicu
caiet de notite in vitrina casa natala aurel vlaicu

 

Am vizitat muzeul și mi-a plăcut. Nu sunt multe exponate. Impresionantă este corespondența pe care Vlaicu o purta cu prietenii și familia, în care povestește ”aventurile” sale în Europa.

lada de zestre veche casa natala aurel vlaicu

Drumul până acolo e asfaltat, însă orientarea este deficitară. Găsești două plăcuțe pe care abia citești ce scrie și cu care se joacă pruncii, îmburdându-le sau răsucindu-le după bunul plac.

Când am întrebat de ce nu se pun indicatoare, mi s-a răspuns că primarul orașului-comună Geoagiu promite doar în campanie că va face și va drege, apoi îl lasă memoria, deși multă lume se plânge, iar muzeul chiar este vizitat.

Duceți copiii să afle despre mari oameni români, să afle că a fi mare nu-nseamnă nepărat să te cheme Gigi. Înseamnă că poate să te cheme Aurel, Henri, cel Mare sau pur și simplu OM.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights