Călătorie în Cheile Crivadiei, jud. Hunedoara

Haideți în Cheile Crivadiei, județul Hunedoara, un loc spectaculos și greu de străbătut. 

La graniţa dintre Ţara Haţegului şi ţinutul momârlanilor, între Baru Mare şi Merişor, înainte de a începe urcuşul pe DN 66, un drum pietruit (poate s-o fi asfaltat între timp) se lasă în dreapta şoselei şi vă duce în satul Crivadia.

Traseu de intrare în Cheile crivadiei
Ieșirea din Cheile Crivadiei

Coborâți din șosea și mergeţi pe lângă apă, fără să traversaţi, până la biserică. Acolo puteţi lăsa maşina, iar restul traseului se poate “executa” doar pe jos.

Puntea peste râul Crivadia
Cheile Crivadiei, începe spectacolul

După câteva zeci de metri găsiţi o punte metalică (dacă n-o fi luat-o apa între timp) pe care traversaţi pe malul stâng şi continuaţi avansarea în amonte. Prima porţiune e relativ anostă, fără să spună mare lucru.

Continuaţi. Încet, încet, o să pătrundeţi în zona de chei, cu pereţi înalţi, şlefuiţi de apă şi forme sinuoase. Valea are porţiuni foarte înguste care alternează cu zone mai largi.

Cheile Crivadiei, surplombe și ape adânci

Atenţie în secvenţele cu pereţi apropiaţi! Apa vă poate ajunge până la gât sau poate trece peste cap.

E bine să aveţi încălţări cu talpă groasă şi aderentă, pentru că veţi merge mult prin apă, precum şi îmbrăcăminte uşoară pe care s-o puteţi uda, iar mai apoi schimba.

Încălţările solide sunt necesare, deoarece albia este ticsită cu bolovani, care de care mai alunecoşi. Purtaţi genunchere şi chiar cască, pentru eventualele contacte cu solul.

Nu vă aventuraţi în perioade cu posibile precipitaţii abundente (mai – iulie) ori în perioada de topire a zăpezii. În cel mai fericit caz rămâneţi blocaţi în chei. Nu există cărări sau alte variante decât albia râului. Cea mai bună perioadă de vizitare este sfârşitul lunii august până la sfârşitul lui septembrie, când debitul este scăzut, iar apa nu este foarte rece.

Nu intraţi singuri în chei!! Recomand accesul în grup. Inconştienţii sau cei foarte experimentaţi pot încerca şi alte perioade. Acces în zonă cu maşina dinspre Haţeg ori dinspre Petroşani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights