Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită pe post de fortăreață contra otomanilor.
”Pe Argeș în jos,
Pe un mal frumos…”
Acum mai bine de 10 ani în urmă aveam obiceiul ca la fiecare drum de București în august, să trec Transfăgărășanul.
Nu pentru kürtőskalács sau porumbul fiert de la Bâlea Lac, cât pentru un popas deasupra de cascadă unde găsisem niște locuri grozave cu afine adevărate. Drept îi că în acele vremuri nu se inventase năvala sau puhoiul și se putea umbla în voie.
Cred că nici porumbul nu ajunsese până acolo… În vara lui 2010 am făcut traseul doar cu Paul, iar după coborârea de la Vidraru hotărâm să vizităm cetatea cocoțată sus de tot, care ne mai făcuse cu ochiul și altă dată.
Malul e frumos și cam înalt, iar dacă vrei s-ajungi acolo sus, musai să numeri cam 1500 de trepte, deși mie mi s-au părut mult mai multe…
Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn. Apoi construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe.
Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită pe post de fortăreață contra otomanilor.
”Cetatea este menționată într-un document emis de regele ungur Ladislau al V-lea Postumul. Legenda spune că Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii.”
Cetatea Poenari se află pe un vârf de munte, la aproximativ 400 de metri față de nivelul văii. Cetatea are o forma alungită și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime.” Sursă: Wikipedia
După ce se termină coborâșul dinspre Vidraru, imediat ce Ageșul iese dintre pereții abrupți și valea se mai lărgește, pe stânga se face o parcare, chiar pe malul apei, iar mai în aval se vede multă lume care mâncă și bea la terasele de pe marginea șoselei.
Dacă-ți arunci ochii spre vârful pe care tocmai l-ai ocolit, vezi zidurile cetății și ți se pare mai simplu, ușor și practic să te oprești la un grătar și o berică decât să urci ca nebunii până sus. Alegerea îți aparține…