Călătorie la cascada Laia Mare, jud. Bihor

Circuitul cascadelor din Valea Iadului include traseul spre cascada Laia Mare, cunoscută și cu alte nume, Miss sau Hotvole.

Lac de acumulare pe Valea Iadului, în amonte de Laia Mare

Am ajuns la intersecția spre Remeți pe 24 mai 2024, în jurul orei 7 și un sfert seara și ne propusesem să ajungem la hotel înainte de a se înnopta. Am intrat în Valea Iadului cu gând să nu oprim decât pentru o eventuală vânătoare de imagini și să încercăm a identifica obiectivele de a doua zi.

Intrarea în traseu Laia Mare

 

 

Dimineața ne-am trezit devreme și, după ce am păpat, sus pe cai spre cascade. Prima vizată era Laia Mare, fiind și cea mai îndepărtată. Nu reușisem decuseară să identificăm intrarea în traseu așa că am apelat la ”prietenii” online. Ei bine, acești prieteni ne-au învârtit și ne-au răsucit până spre prânz și am bântuit  vreo 3 văi fără rezultate. Am renunțat la ajutoarele cibernetice, apelând în schimb la cabanieri și pescari, tot fără rezultat. În final, am dat crezare intuiției și am găsit drumul de acces.

Cascada Laia Mare

Intrarea în traseu se face la borna kilometrică 29 (5 km până la Stâna de Vale). În sensul de coborâre, pe dreapta drumului este amenajată o platformă de încărcare pentru lemne. Acolo se poate parca. Chiar în capătul dinspre aval al parcării, într-un grup de 4 fagi, bine ascuns în frunziș, se află indicatorul turistic.

Indicator spre Laia Mare

Traseul trece Valea Iadului pe un pod provizoriu și urmează drumul forestier până la confluența Laia Mare (stânga) cu Laia Mică (dreapta), cu marcaj punct albastru și punct roșu.

Traseul spre cascada Laia Mare
Intrarea în traseul nemarcat spre Laia Mare

De la confluență intri pe Laia Mare pe sub frunziș și urmezi poteca ce se vede bine, dar fără marcaj. Pe măsură ce urcă, drumul nostru devine tot mai dificil, cu scurte pante abrupte și traversări peste și printre doborâturi de vânt. Atenție pe vreme umedă! Se alunecă puternic. La un moment dat începe să se audă zgomotul căderii de apă, însă cascada devine vizibilă târziu, fiind bine ascunsă în desișuri.

Cascada Laia Mare, în spatele vegetației

O ruptură în albie determină apa să se prăbușească peste 20 m, în 2 trepte, printre colți de stâncă și schelete de molizi. Odată ajuns (cam 30 – 45 minute de la șosea), spectacolul compensează efortul depus. Pe vechiul traseu marcat nu se poate ajunge datorită mulțimii de copaci căzuți.

Cascada Laia Mare
Cascada Laia Mare
Cascada Laia Mare, treapta superioară
Cascada Laia Mare, treapta inferioară

Din cauza timpului pierdut cu căutările anterioare am cam forțat pasul, fiind stimulat și de niște nori negri ce se ridicau dinspre Vlădeasa, astfel că am parcurs drumul de la parcare la cascadă și retur într-o oră.  

Cascada Laia Mare, doborâtură de vânt

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights