Călătorie la Cascada Pișoaia, jud. Alba

În continuarea călătoriei pe valea Arieșului, vă invit să vizităm Cascada Pișoaia din Nemeși, Vidra, județul Alba. 

Traseu spre Cascada Pișoaia

Între Albac și Câmpeni, Arieșul Mare primește un bob zăbavă, potolită fiindu-i năvala de barajul de la Mihoești. Îmblânzirea apelor este însoțită de împreunarea cu fratele mai mic, numai bine pentru a-și uni puterile spre a ajunge cu fală în Mureșul domol. 

Tot aici, dacă ai curiozitatea să vezi unde duce drumul ce trece peste baraj, o să descoperi o vale largă, frumoasă ca toate văile Apusenilor, care te duce spre satul lui Avram Iancu, iar dacă te-ncontrezi la drum, ai putea ajunge să-ți găsești o mândră la Găina.

Cascada Pișoaia, vedere spre sat
Cascada Pișoaia la mijlocul verii

Atâtea sate-s înșirate pe drum că nici nu mai știi unde te afli. În Nemeși oprește-te oleacă. Chiar lângă drum se vede pieptul pietros al unui deal, împestrițat cu cochilii de melci rămași prizonieri din vremuri străvechi. Se numește Dealul cu Melci și este rezervație geologică.

Vis-a-vis, pe partea cealaltă a văii, găsești una dintre frumoasele cascade din acești munți, care se numește Pișoaia. Localnicii îi mai spun și Cascada Miresei, de unde confuzia știriștilor nedocumentați care îi zic cascada Vălul Miresei. Nu ai cum să ratezi. Există indicatoare.

Cascada se formează pe o ruptură de relief, cu o cădere de aproape 20 m și este ”supravegheată” de un amestec de fagi și molizi curioși să vadă unde cade apa ce venea liniștită prin iarbă și dacă nu cumva pățește ceva în prăvala spre marea cea mare.

Geografii spun că există un front de cădere de 25 m lățime, însă eu am prins doar un pipilică ce m-a convins de potrivirea numelui.

 Probabil că la debite mari apa vine năvalnic, ceea ce a dus la apariția unei scobituri în relief, ca o găoace, aproape integral acoperită cu depuneri de travertin. După căzătură, apele nu se astâmpără și mai țopăie ici-colo peste praguri, formînd cascade în miniatură.

Un pic mai la o parte se află și cabana Cascada unde aveți un grozav punct de belvedere asupra văii și chiar prilej de înnoptare, dacă nu sunteți sensibili la vaietul permanent al apei.

Din șosea se poate traversa Arieșul Mic cu mașina, după care ar trebui să găsiți un loc de parcare, apoi, per pedes, nimeriți ușor cascada Pișoaia.

Muzeul Avram Iancu

Câteva sute de metri mai sus de intrarea spre Pișoaia se poate vizita și chiar merită a fi vizitat ”Muzeul Memorial Avram Iancu”. 

Interior din Muzeul Avram Iancu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights