Călătorie la cascada Vălul Miresei, jud. Cluj

Haideți să vedem una dintre cele mai frumoase cascade din România: Vălul Miresei sau cascada Răchițele, județul Cluj.

Cascada Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Se poate ajunge pe drum asfaltat fie din Huedin, fie de la barajul Beliș până la 1 km mai jos de cascadă. Aici s-a amenajat o parcare pe marginea căreia au început să apară oferte pentru toate gusturile. Din acest loc se merge pe jos, traseu ușor în urcuș domol.

Drumul forestier spre Vălul Miresei

Din versanții estici ai masivului Vlădeasa se adună apele Văii Stanciului, care degrabă ar dori să ajungă a se împreuna cu cele ale Crișului Repede. 

Valea Stanciului, aval de Cascada Vălul Miresei
Praguri și cataracte pe valea Stanciului, Răchițele

Drumul apei nu-i nici ușor, nici lin. Pereți stâncoși pun stavilă și trebuie găsită cale ocolită. Coturi, praguri și multe alte piedici pune muntele spre a nu-și pierde bogăția.

Valea Stanciului, versanți calcaroși
Cascada Vălul Miresei

Dar apa se strecoară, picătură cu picătură, șuvoi cu șuvoi, tot mai jos, tot mai aproape de țintă. Și odată numa’ ce muntele rupe drumul apei, doar-doar s-o răzgândi. Un gol de peste 30 de metri se cască în fața ei.

Fie ce-o fi! Își dă drumul și cade câțiva metri într-o găoace largă, de unde își dă iar drumul, desfăcută de pragul stâncos într-un evantai înspumat, alb ca un văl de mireasă.

În zilele mai calde se ridică aburi albi ca o răsuflare deasupra apelor învrăjbite. Picuri mici îți răcoresc obrajii înfierbântați și nu-i bagi în seamă până ce curiozitatea și entuziasmul se domolesc.

O legendă a locului spune că o mireasă ar fi căzut de pe stânci, deși nimeni nu știe ce căuta acolo.

Cascada Vălul Miresei
Bazinet la baza cascadei Vălul Miresei, jud. Cluj

Probabil că mirele ales de părinți nu era pe voia fetei, care iubea un ciobănaș aflat cu oile sus pe munte și unde ar fi vrut să ajungă și ea, fugind de la nuntă.  

Cascada Vălul Miresei, aburi deasupra apei

În cădere, voalul s-a desprins și a rămas agățat pe stânci. De aici se trage numele cascadei.

În altă variantă, după moartea miresei nuntașii s-au adunat în acel loc și au plâns trei zile și trei nopți până când s-a pornit șuvoi de apă pe care au numit-o Vălul Miresei.

Cel mai probabil numele vine de la forma căderii de apă, ce se desface ca un evantai și seamănă cu un voal zbătut de vânt. Dar legendele-s mai frumoase…  

Frumoasă, năvalnică, spectaculoasă, cascada Vălul Miresei poate fi o destinație în sine sau doar un punct de plecare spre Vlădeasa ori Transursoaia… 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights