Călătorie la Fânațele cu Narcise, jud. Hunedoara

De multă vreme mă bântuia obsedant gândul să vizitez două locuri: Platoul Vârtoapelor de la Grădiștea de Munte în munții Orăștiei și Poiana (Fânețele) cu Narcise din Sălașul de Sus, la poalele Retezatului.

Fânețele cu narcise, Sălașu de Sus, jud Hunedoara

Platoul Vârtoapelor era planificat și a fost ”bifat” în 23 – 24 martie 2019. La poiana cu narcise am reușit să ajung într-o duminică de 20 mai 2018.

Ca să fiu sincer, mă așteptam la un covor alb… E drept, flori sunt multe, răspândite pe o suprafață mare, aproape 20 de hectare. Suprafața a rămas neschimbată, însă narcisele…

Se pare că densitatea acestora era mai mare cu ani în urmă când, mai norocoși ca mine au prins într-adevăr covorul alb. Acum, numărul florilor a scăzut îngrijorător. O fi cauze naturale? Puțin probabil. Cred că e vorba de cauze antropice. De fapt, am văzut semne de civilizație, lăsate de urme de roți. Sigur, sapiens a venit cu gipul. Da. În arie protejată! Dacă ai un gip bun, câte nu poți face…

Rangerii din Parcul Național Retezat nu au competențe aici pentru a da amenzi. Eventual sfaturi, dar cine ascultă sfaturile când florile-s așa de frumoase și ”la liber”? Primăria comunei Sălașu de Sus a instalat afișe, table, panouri de avertizare, dar involuția și-a spus cuvântul.

Nu știm să citim, iar dacă știm nu respectăm ori pur și simplu ni se rupe… Jandarmii au fost sfătuiți să îndrume oamenii, nu să-i amendeze.

Păi, în ritmul ăsta, rămâneți fără narcise în scurt timp! Apoi, nu numai narcisele fac fala acestei poieni, ci și o specie de fluturi care, la temperaturi mai mari de 18oC împânzesc poiana. În fiecare an, cam de vreo 15 ani încoace, primăria organizează festivalul narciselor. În perioada acestuia, de obicei 2 zile, participanții pot culege un buchețel de narcise sălbatice. Dar termenul buchețel e foarte relativ. E ca și cum ai spune ”hai să bem o bere”, iar invitatul înțelege că bea cât poate duce. În epoca acestui festival au început să se rărească și florile. Să fie vreo legătură…?

Despre existența acestor minunate flori în zonă sunt 2 teorii. Prima, argumentată științific, spune că sunt relicve glaciare care au rezistat deoarece printre rocile de granit din sol se scurg apele reci ale Retezatului. Plauzibil, dacă apele ar curge de la vale spre deal, pentru că zona este cuprinsă între 2 văi cu albia mai jos decât nivelul poienilor respective. Este însă o explicație, dar care pe mine nu mă satisface.

A doua teorie este de fapt o continuare a unei activități practice, mult mai plauzibilă și mai probabilă din punctul meu de vedere. Un olandez a vizitat zona la începutul anilor 1900 și se pare că tare i-a plăcut, astfel încât a adus și plantat bulbi care au ”născut” narcise, acestea adaptându-se foarte bine la mediu. Spre deosebire de noi, localnicii din acea vreme erau mai iubitori de natură, au protejat florile, iar acestea au ocupat o suprafață mare, extinzându-și arealul.

Narcisele sălbatice sunt mai mici și mai firave decât cele de grădină, dar tot frumoase, iar acum fac parte din flora spontană. Pentru cât timp, depinde de noi…

De ajuns se ajunge ușor. După ce ieșiți din Sălașu de Sus spre Nucșoara, pe dreapta se face un drum îngust, parțial mascat de pomi, asfaltat, care vă trece peste râu și… ați ajuns. Acum (2023) există și un indicator, dacă reușiți să-l vedeți printre crengi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights