Călătorie la Poiana Narciselor, jud. Alba

Poiana narciselor de la Negrileasa, jud. Alba este un loc ce nu trebuie ratat dacă ai drum prin zonă! 

Abrud – Bucium – Ciuculești – Lupulești – Poieni. Aici, un drum lateral asfaltat te duce în Valea Negrilesii din județul Alba. 

Într-un sfert de ceas ajungi cu mașina pe șaua de sub cabana Negrileasa de sub vârful Vâlcoi (1348 M), un loc minunat care sper să dăinuie peste veacuri.

Narcisele înfloresc la sfârșit de mai – început de iunie, în funcție de vreme. Înainte de a pleca într-acolo, ar fi bine să vă interesați dacă au înflorit, precum și de starea drumului spre cabana Negrileasa. 

Încă de jos, prin grădinile localnicilor, te întâmpină simbolul locului, narcisa albă, pistrui albi pe fața verde a fânațelor ori chiar covorașe presărate pe alocuri.

Sus, versantul sudic este complet acoperit de gingașele flori. Mirosul lor suav nu  plutește în aer. 

Anual, sus pe culme, se desfășoară sărbătoarea narciselor, un bun și fericit prilej de a rupe gingașele flori pentru a le arunca mai încolo, că nu mai ai cu ce să ții sticla de bere…

Pentru a simți mirosul ai două opțiuni: rupi floarea și o duci la organul olfactiv, după care o lepezi ofilită,…

…ori îngenunchezi în fața ei ca dinaintea viitoarei mirese pentru a-i putea atinge coronița galbenă cu margine portocalie ce străjuiește staminele purtătoare de polen.

 

Tu ești cel care alegi cum faci. Ele nu te judecă…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights