O călătorie la poalele masivului Retezat nu te dezamăgește niciodată. Propun zona Clopotiva – Râul Mare – Râu de Mori – Râușor.
La Râușor se ajunge relativ repede și ușor din DN68 care leagă Hațegul de Caransebeș. Din Râu de Mori, DJ686 te duce în una dintre cele mai neaglomerate stațiuni montane din țară. Înainte de a pătrunde în munte, drumul trece pe lângă Castelul din Carpați (Castelul Colț), cocoțat pe un pinten de stâncă ce domină valea și întreaga depresiune. Dacă te țin picioarele și nu e ud pe jos, chiar merită o vizită. Dacă nu, te poți mulțumi cu biserica din vale.
Înainte de a ajunge în Râușor, opriți-vă să vizitați cascada cu același nume. Este o frumusețe de cădere de apă, nu verticală, o scurgere pe peretele stâncos, în mai multe trepte însumând zeci de metri. Cu echipament adecvat și experiență poate fi escaladată, dacă nu te deranjează șuvoiul de apă.
Incomparabil mai frumoasă ca Bigăr, însă mai puțin cunoscută și mediatizată. În dimineața aceea am întâlnit pe potecă (aproximativ 40 de minute din șosea) destul de multă lume, inclusiv o trupă de elevi care nu aflaseră că pe traseele montane se salută. Erau însoțiți de profesorii lor. Stațiunea Râușor oferă, în primul rând, aer curat și posibilități de plimbare ori chiar trasee montane până pe vârful Retezat.
La ieșirea din munte a Râului Mare găsești satul Clopotiva unde poți petrece vreme bună în mod plăcut, fie drumețind, fie încercând un zbor pterodactilian cu parapanta peste depresiunea Hațegului.
Eheheee…, au trecut vremile în care priveam poalele munților de sus, de pe creste, mândru că-s acolo și nebăgând în seamă frumusețile de mai jos.
Acum, privesc cu jind la creste în timp ce descopăr cu uimire frumusețile de ”dedesupt”.
La început de martie (2021, n.a.) făcurăm o ieșire în țara Hațegului, să vedem ce mai e pe-acolo la final de iarnă. Frig tare, brumă grosuță, zăpadă mai sus de 1000 m.
Culmea care străjuiește satul Clopotiva îți oferă o bună oportunitate să iei o gură de aer curat. Drumul te duce până sus, nu-i rău, lat să treacă două mașini deodată, cu panorame spre toată valea Râului Mare.
Dacă ridici privirea, se vede întreaga creastă principală a Retezatului, albă de neaua multă și cu căciuli de nori pe vârfurile mai semețe.
Dacă ai vreme și răbdare poți urca pe valea Râului Mare până sus, la barajul Gura Apelor, monument ingineresc costruit în anii 70 – 80 ai secolului trecut.
Toată construcția se bazează pe o ”inimă” de argilă stabilizată cu piatră. Aici era locul de întâlnire pentru Lăpușnicu Mare ce aduce ape din căldarea Bucurei, Lăpușnicu Mic și Râul Șes care scoboară apă din masivul Godeanu.
Drumul este asfaltat până la baraj, iar defileul pe care îl parcurge, deosebit de spectaculos. Din păcate, pe ambele maluri au apărut zeci de căsuțe, case, căsoaie, viluțe și vilișoare, pensiuni și locuri de agrement.
Acestea, fiecare în parte și toate la un loc au distrus sălbăticia de altădată a locurilor unde nu găseai cazare decât la Gura Zlata sau în cort.
Faine locuri pe sub Retezat, toate cu oferte tentante și greu de refuzat.