Călătorie în Cheile Pociovaliștei, jud. Alba

Vă invit la o scurtă vizită în Cheile Pociovaliștei din satul Runc, jud. Alba. 

După ce intri în satul Runc, o mică lărgire a drumului lasă loc unui drum pietruit să treacă peste valea Ocolișului. Două indicatoare turistice te îndrumă fie spre Cheile Runcului, înainte, fie spre Cheile Pociovaliștei, la stânga. 

Răscruce în satul Runc, jud. Alba

Drumul este pietruit, nici bun, nici rău. Noi am lăsat mașina lângă rezervoarele de apă și am continuat pe jos. Marcajul triunghi albastru te duce până la Scărița-Belioara. 

Intrarea spre Cheile Pociovaliștei
Versanți calcaroși în Cheile Pociovaliștei

”În Cheile Pociovaliștei se individualizează două sectoare caracterizate printr-o rară spectaculozitate, și anume cele două porți de intrare în chei, din amonte și avale.” 

Cheile Pociovaliștei, versanții devin tot mai abrupți

”Dincolo de ele relieful își atenuează proporțiile, versanții se îndepărtează insesizabil, fără a renunța însă, în totalitate, la sacra tendință, specifică reliefului de disoluție, spre verticalitate.” 

Piramidă calcaroasă în Cheile Pociovaliștei

”Iar dacă rămâi să îi contempli darurile de pitoresc și insolit privind firavul fir de apă din albie, te întrebi cum a reușit, cu slabele lui mijloace, să dăltuiască o asemene cicatrice profundă, ornamentată cu cele mai alese arabescuri.”

”Răspunsul se pote afla doar incidental, cu ocazia unei averse în chei, când debitul crește subit, devenind amenințător, iar șiroirile de ape de pe versanții nuzi rostogolesc pietrele dislocate înspre vale.”

”În acele clipe efemere, valea evoluează mai mult decât în mulți ani de liniște și armonie.”

”Cheile Pociovaliștei sînt, și în ceea ce privește accesul turistic, favorizate.”

”Fără a fi eclipsate, ca atractivitate, de Cheile Runcului, ele atrag (sau îndreaptă, după caz) de la și înspre acestea.”

”Pentru că cei doi kilometri de drum carosabil ce le desparte de centrul așezării Runc nu sunt decât un răgaz binemeritat oferit turistului între un obiectiv și altul, pentru a-și „depozita„ în memorie impresiile, pentru a-și face ordine în propriile revelații.”

Cheile Pociovaliștei, spre final
La orizontală...
Marcaj turistic în Cheile Pociovaliștei
Vedere peste valea Ocolișului

Un scop în sine, un supliment la Cheile Runcului ori un mijloc de a ajunge la înălțimi, Cheile Pociovaliștei merită a nu fi ocolite. 

Toate textele marcate cu ghilimele sunt preluate din ”Pompei Cocean, Chei și defilee în Munții Apuseni. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights