Călătorie la mănăstirea Izbuc, jud. Bihor

Aflată pe cumpăna apelor, între valea Crișului Negru și valea Crișului Alb, în munții Codru-Moma, Mănăstirea Izbuc își datorează numele unui izvor intermitent ce se află în apropiere, cunoscut pentru apele sale tămăduitoare încă din vremuri străvechi.

Izbuc – locul prin care apa subterană iese la suprafață, de obicei cu presiune. Dacă apa provine dintr-un canal carstic, izbucul este permanent cât timp canalul este alimentat. Dacă apa iese printr-un tub carstic în formă de U (sifon), izbucul este intermitent.

Actuala mănăstire Izbuc a fost construită la sfârșitul celui de-al treilea deceniu al anilor 1900,  la propunerea savantului Simion Mehedinți și cu sprijinul episcopului Roman Ciorogariu.

Biserica de lemn din curtea mănăstirii, construită la sfârșitul secolului al XVII-lea, a fost adusă din Beiuș în 1954.

În spatele curții, mai jos decât platoul bisericii, se află un izvor intermitent, cu debit mare, care a fost folosit multă vreme pentru tămăduiri și este unul dintre principalele motive pentru așezarea duhovnicească de aici.

Noi am ajuns aici la sfârșitul lui ianuarie 2024, pe la 2 și jumătate după-amiază și am asistat la o umplere a bazinului, care nu durează foarte mult. Golirea este mai lentă.

Una dintre legendele care circulă în jurul acestui izvor este cea a unui copil orb care a căzut în apă, iar când a ieșit și-a spălat ochii și s-a vindecat.

“Veneau aici bolnavi din toate judeţele din jurul Bihorului, din Cluj, Satu-Mare, Arad, Hunedoara şi mulţi dintre ei s-au întors după aceea spunând că s-au facut bine şi s-au tămăduit. Am văzut oameni schilozi aduşi cu targa sau căruţa, copii purtaţi de părinţi în spate ori alţii abia umblând sprijiniţi în baston. Oamenii veneau 15 km pe jos, de la gara din Vaşcău. Doamne, multe minuni s-or făcut la acest izvor. Şi n-a secat decât o singură dată, atunci s-a oprit de tot. Era pe vremea ungurilor, cand eram sub ocupaţie austro-ungară. Atunci n-a mai curs şapte ani. S-au aciuat pe lângă el nişte călugări catolici şi-au pus taxa la intrare”. (sursă: Gazeta de Nord-Vest, 25 feb. 2021)

Cum ajung: pe șoseaua DN76 ce leagă Deva de Oradea, în satul Cărpinet, la aproximativ 90 km de Oradea și 60 km de Brad, la o intersecție se urmează indicatoarele spre Izbuc și Călugări. Când am fost noi se lucra la lărgirea drumului. Acum e posibil să-l fi asfaltat deja. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights