Călătorie la Piatra Secuiului, jud. Alba

Piatra Secuiului nu este doar o culme calcaroasă oarecare, impresionantă, ci reprezintă simbolul comunei Rimetea pe care o domină cu vârfuri de peste 1100 m și căreia-i ascunde soarele o parte din zi.

Uriașul adormit de la Rimetea

Te atrage ca un magnet și, inevitabil, trebuie s-o calci în picioare. Am făcut-o și nu-mi pare rău. Aș mai face-o o dată, deși am crezut că-mi dau duhul printre stânci.

Piatra Secuiului văzută dinspre Colțești, Alba
Colții Trascăului
Rimetea văzut de pe Piatra Secuiului

Urcușul este abrupt, greu, cu porțiuni de grohotiș, dar cu ambiție se poate. Dovadă este tânărul care a făcut jumătate din traseu doar în patru labe.

Urcuș aprig spre culme
Vedere spre valea Mureșului
Piatra Secuiului, zona centrală

Privită dinspre Colțești, de pe dealul opus, pare un uriaș culcat pe spate, cu umărul stâng spre sat, acoperit cu o plăpumioară de ceață.

În bătaia vântului
Pereți calcaroși în Piatra Secuiului

Unii spun că este însuși Decebal ce stă de pază asupra averilor Daciei. Multe legende și povești s-au croit pornind de la forma acestei creste calcaroase…

Acces spre Piatra Secuiului dinspre Rimetea

Undeva, la adăpostul pereților de calcare exista o cetate din care astăzi se mai păstrează doar urme vagi, iar legenda spune că un tunel o lega de Cetatea Colțești.

Piatra Secuiului spe Colțești

Din pivnițele nobilului Thorotzkay se putea pătrunde în acest tunel printr-o galerie despre care avea cunoștință doar nobilul și aghiotantul său, care se pare că a transmis informația urmașilor lui.

Colții Trascăului, vedere dinspre Rimetea
Creastă calcaroasă în Piatra Secuiului

În timpul unui atac asupra satului, nobilul și-a ascuns fiica și averea (nu mică!) în tunel, iar el a pornit la luptă, fiind învins, dar nu ucis.

Traseu spre creasta Pietrei Secuiului
Colți calcaroși în Piatra Secuiului
Culori de sezon în Piatra Secuiului

Fata a văzut cetatea ocupată și, crezând că tatăl ei a murit, s-a aruncat în gol, nu înainte de a făgădui că va ucide pe oricine va încerca să pătrundă în ascunzătoare.

Rimetea văzută prin hornul de pe Piatra Secuiului
Ace de calcar
Pinteni de calcar în Piatra Secuiului

Bătrânii satului spun că acum câteva zeci de ani cineva s-ar fi lăudat că a găsit intrarea, dar nu s-a mai întors de acolo.

Drumul-șarpe spre zona de campare Rimetea

Din păcate, muntele în fiecare an își ia obolul, pentru că se aventurează aici și nepregătiți, dar care trăiesc cu impresia că lor nu li se poate întâmpla…, sau o fi blestemul fetei?

Ora de gimnastică pe Piatra Secuiului

Chiar la 4 zile după ce am fost acolo, a intervenit salvamontul și echipaje de intervenție pentru a scoate din ghearele lui o turistă maghiară.

Șaua dintre Piatra Secuiului și Colții Trascăului

Am întâlnit pe traseu și sus, pe culme, cel puțin 50 de turiști pe un traseu de aproximativ 2 ore, toți vorbitori de maghiară. Să știți că zona e și de nasul nostru…!

Perete calcaros cu grohotiș
Ortaci de drum în Piatra Secuiului

Un aspect interesant al traseului sunt pietrele și bornele vopsite, uneori în roșu-alb-verde, alteori în roșu-galben-albastru, după cum turiști români sau maghiari se încumetă a căra cu ei tuburi cu vopseaua necesară. Eu am prins perioada maghiară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights