Călătorie la Izbucul Roșia, jud. Bihor

Comuna Roșia de Bihor este principala poartă sudică de acces în masivul Pădurea Craiului și este considerată una dintre cele mai complexe zone carstice din România.

Obiective de vizitat în zonă: Cheile Albioarei, Cheile Cuţilor, Cheile Lazurilor, Izbucul Roșiei, Peștera cu Cristale, Moara Roșia.

În Cheile Albioarei, mulțime de peșteri așteaptă vizitatori. Mai la sud, spre Beiuș, așteaptă Peștera Meziad și stejarul secular. Spre nord, pe DJ764, prin platoul Damiș cobori la Bratca, în valea Crișului Repede.

Izbucul Roșia este unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase izbucuri din țară, fiind locul de naștere al râului Roșia.

Într-un amfiteatru împădurit, păzit de pereți calcaroși de peste 100 m, de sub poala pădurii, se formează râul Roșia, grăbit să crească și să ajungă în Crișul Negru pentru a se liniști.

Cum ajung: de la Beiuș, pe DJ764 până în Roșia. Aici se urmează indicatorul spre Peștera cu Cristale. Înainte de a începe urcușul spre peșteră, după pod, se vede un perete cu urme de scurgeri unde, la vreme ploioasă se formează o cascadă.

Sub cascadă se poate parca, apoi se urmează poteca de pe malul stâng al râului până la izbuc. Pe drum se poate vizita peștera Gruieț, dar vă trebuie lanternă și grijă la pârâul din peșteră.

Înainte de a te bucura de uimitorul izvor, trebuie să faci față la un urcuș scurt, dar abrupt, apoi coborâșul spre izbuc.

Pe vreme umedă e cam dificil. Izbucul este format, de fapt, din două izbucuri masive, cu debite de zeci, sute sau mii de litri de apă într-o secundă, în funcție de precipitații.

Când apa este prea multă, se activează și gurile mai mici din jur, ba chiar și gurile din pereții superiori.

Spectacolul merită efortul, nu mare. La vreme de primăvară timpurie pădurea e plină de ghiocei, miliori sau inghicei, ori salamandre pătate cu portocaliu…  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights